13 квітня 2019р згорів Український культурний центр в м. Гамільтоні поблизу Торонто. На своїй сторінці у Facebook президент Канадсько-українського міжнародного фонду підтримки Антоніна Кумка повідомила, що згоріли деякі архівні документи діаспори.
"Конгрес Українців Канади відділ Гамільтон зі смутком повідомляє про пожежу в Українському Культурному Центрі (СУМ Гамільтон) минулої ночі. Будівля згоріла повністю. Також згоріли деякі архівні документи", - написала вона.
Але то, в принципі, і пожеж не потрібно... постійно бачу повідомлення, що якась церква, чи якась із колишніх українських організацій віддають свої фонди всім бажаючим, щоб звільнити приміщення...
навіть наше УНО і товариство Зустріч віддавало старі газети і книжки минулого року... я собі взяв десяток...
це все рідкісні діаспорні видання... періодика... афіші...
а скільки приватних збірок викидають на смітник спадкоємці, після того як помирає їх власник...
от свіжий приклад:
Так от у мене виникла ідея: якось, по можливості, збирати усе це і оцифровувати...
Щоб у випадку, якщо так складеться, що не вдасться зберегти фізично ці видання, то вони хоча б залишаться для нащадків в електронному виді...
і щоб кожний, кому це може бути цікаво, міг переглянути все це он-лайн...
Я уже навіть почав вивчати теоретичну базу і помаленько просуваюсь...

Так що, якщо десь будете бачити, що хтось теке віддає, викидає... може позичити для сканування, то давайте мені знати...