у священика запитайтеsmisha писав:Це десь в Біблії чи Євангеліє написано чи просто ваші фантазії?alysa писав: Бо в неділю вранці піст вже закінчився.Можна їсти те чого не їли в піст.А Ви ідете зранку в церковь святити.Вночі треба було іти
Святкування Великодня - освячення пасок
Модератор: smisha
-
- Повідомлень: 1435
- З нами з: 22 вересня 2014, 18:40
- Дякував (ла): 75 разів
- Подякували: 186 разів
- ozi lucky
- Повідомлень: 1754
- З нами з: 20 квітня 2014, 12:40
- Звідки: ойкумена
- Дякував (ла): 1 раз
- Подякували: 10 разів
думаю, розбирання як правильніше ні до чого взагалі. важливо знати як є, бо в різних місцях буває по різному і причин може бути багато і вони теж можуть бути різні...
________________
Thruth is more in the process than in the result
- Jiddu Krishnamurti -
Thruth is more in the process than in the result
- Jiddu Krishnamurti -
-
- VIP
- Повідомлень: 4307
- З нами з: 16 березня 2014, 11:03
- Дякував (ла): 314 разів
- Подякували: 480 разів
Якщо священник освячує паски в неділю, то це і є його відповідь.alysa писав:у священика запитайтеsmisha писав:Це десь в Біблії чи Євангеліє написано чи просто ваші фантазії?alysa писав: Бо в неділю вранці піст вже закінчився.Можна їсти те чого не їли в піст.А Ви ідете зранку в церковь святити.Вночі треба було іти
-
- Повідомлень: 1435
- З нами з: 22 вересня 2014, 18:40
- Дякував (ла): 75 разів
- Подякували: 186 разів
Ви праві,в різних регіонах України різні звичаї.Тому це і в Монреаль перенеслось,бо кожен привіз своє.Але все-таки існують загальні правила.Як,наприклад,те,що вино не освячуютьozi писав:думаю, розбирання як правильніше ні до чого взагалі. важливо знати як є, бо в різних місцях буває по різному і причин може бути багато і вони теж можуть бути різні...
-
- Повідомлень: 303
- З нами з: 17 березня 2014, 19:59
- Звідки: Crimea -> Vinnytsia -> Kyiv -> Montreal
- Подякували: 4 рази
В моєї баби в селі на Вінниччині люди завжди святили вино, разом з пасками і ковбасами. В Монреалі на Пасху бачила молдаван з вином в кошику. Дійсно, традицій безліч.Але все-таки існують загальні правила.Як,наприклад,те,що вино не освячують
- ozi lucky
- Повідомлень: 1754
- З нами з: 20 квітня 2014, 12:40
- Звідки: ойкумена
- Дякував (ла): 1 раз
- Подякували: 10 разів
отут не погоджусь.... я за за своє недовге життя жодного кошика в неділю вранці на схід сонця без вина не бачив (як правило це майже завжди був Кагор - тобто церковне солодке вино)alysa писав:Ви праві,в різних регіонах України різні звичаї.Тому це і в Монреаль перенеслось,бо кожен привіз своє.Але все-таки існують загальні правила.Як,наприклад,те,що вино не освячуютьozi писав:думаю, розбирання як правильніше ні до чого взагалі. важливо знати як є, бо в різних місцях буває по різному і причин може бути багато і вони теж можуть бути різні...
________________
Thruth is more in the process than in the result
- Jiddu Krishnamurti -
Thruth is more in the process than in the result
- Jiddu Krishnamurti -
-
- Повідомлень: 1435
- З нами з: 22 вересня 2014, 18:40
- Дякував (ла): 75 разів
- Подякували: 186 разів
Отож!Ви слухаєте при освячуванні текст,який читає священник?Ви чули щоб він називав вино?ozi писав: отут не погоджусь.... я за за своє недовге життя жодного кошика в неділю вранці на схід сонця без вина не бачив (як правило це майже завжди був Кагор - тобто церковне солодке вино)
Люди дивляться один на одного і роблять ту саму помилку.
Це те саме,як в сучасну традицію увійшла глазурь на пасках.Українська паска-це рітуальний хліб.Важається що він має бути невисоким і широким.Прикрашають тістом:хрестами,косицями,пташками.
А то шо з глазурью і солодке-це пасхальна бабка,солодка страва.Одні кажуть що то прийшло до нас з Польши,інші кажуть що з московських земель.Якщо ви уважно придивитеся -то західна Україна в більшесті готує паски без глазурі.Глазурь дуже поширена в центральній Україні,тобто можно припустити,що швидше за все це прийшло з російської імперії
сирна паска -це не українська традиція.
"на москівщині характер пастухівський-сир і ягнята печені.У нас паскою зветься круглий хліб з хлібним же хрестом на нім,на москівщині паскою зветься стопка сиру(традиції скотарського народу)".(про це писав етнограф Вадим Щербаківський у 1925 році у роботі "основні елементи орнаментації українських писанок та їхне походження")
Цікавтесь традиціями,а не повторюйте машинально за іншими.
Капець, а тих хто придумав, що кагор, то церковне вино, то взагалі вже давно на окремій сковорідці жарять) вірніше до власне кагору (сухе червоне вино з району Каор) в мене притензій нема, є питання до того, що називають кагором в колишньому СРСР. Вино для причастя має бути зроблене виключно з винограду, будь які добавки чи консерванти заборонені. Це хіба десь в сибірі викрутились, де все що має менше 40 градусів замерзає. Ще би коняк додумались носити, або горілку фарбовану.
- Олесь Вахній
- Повідомлень: 1306
- З нами з: 19 листопада 2014, 07:39
- Дякував (ла): 22 рази
- Подякували: 59 разів
Справа клириків і простос свідомого люду - тдоглядати за дотриманням традицій. Не просто традицій заради обряду, а усвідомлено. Себто, маючи змогу пояснити, чому треба чинити саме так, а не якось інакше.
В церкві до якої належу завжди освячують після Всеношної і зранку. Про цю ж традицію читав і в журналах "Літопис Бойківщини" який видавався в Північній Америці в 70-их на початку 90-их років. Тут прочитав про інше, тому і поцікавився. Приємно що з цього приводу почалась дискусія, посилання на історичні дослідження, але відповіді на питання я так і не почув. Всеодно, дякую.
Христос Воскрес!
В церкві до якої належу завжди освячують після Всеношної і зранку. Про цю ж традицію читав і в журналах "Літопис Бойківщини" який видавався в Північній Америці в 70-их на початку 90-их років. Тут прочитав про інше, тому і поцікавився. Приємно що з цього приводу почалась дискусія, посилання на історичні дослідження, але відповіді на питання я так і не почув. Всеодно, дякую.
Христос Воскрес!
-
- Повідомлень: 1435
- З нами з: 22 вересня 2014, 18:40
- Дякував (ла): 75 разів
- Подякували: 186 разів
Олесь Вахній писав: але відповіді на питання я так і не почув.
ВІДПОВІДЬ:
alysa писав:Ви праві,в різних регіонах України різні звичаї.Тому це і в Монреаль перенеслось,бо кожен привіз своє.ozi писав:думаю, розбирання як правильніше ні до чого взагалі. важливо знати як є, бо в різних місцях буває по різному і причин може бути багато і вони теж можуть бути різні...
- Олесь Вахній
- Повідомлень: 1306
- З нами з: 19 листопада 2014, 07:39
- Дякував (ла): 22 рази
- Подякували: 59 разів
Церковний канон ніяк не описує освячення пасок, бо це річ сугубо регіональна. Освячення будь-чого не є частиною літургії, а окремим дійством, тому може проводитись взагалі коли завгодно. Якщо для вас момент освячення ковбаси в кошику є найважливішим ритуалом Великоднього тижня, то в церковних клириків щодо вас набагато більше роботи ніж оце питання.
- Олесь Вахній
- Повідомлень: 1306
- З нами з: 19 листопада 2014, 07:39
- Дякував (ла): 22 рази
- Подякували: 59 разів
З клириками спілкуюсь регулярно. Ритуал є лише формою, й на ній не ставлю за мету зациклитись. Але мова не про це
- Олесь Вахній
- Повідомлень: 1306
- З нами з: 19 листопада 2014, 07:39
- Дякував (ла): 22 рази
- Подякували: 59 разів
Літургію прийнято правити щодня, але на такі свята як Пасха (Воскресіння) - в неділю правиться як особливе свято. Зажди, і в православних, і в протестантів, і в греко-католиків, і в латинників, урочисте служіння з усим супровідним (освяченням пасок (протестанти це не практикують)) відбувається у неділю. Тому і цікавлюсь, чому освячують в Монреалі в суботу. Можливо в неділю нетприйнято літургію правити?
Освячення пасок взагалі практикують в буквально 3-4 національних традиціях, і до власне релігії це має опосередковане відношення, швидше до етнографії. І ще раз свячення пасок, як і взагалі чого небуть, не є частиною літургії.