Ми це зробили (рік тому)!
Чому я вирішив встановити кондиціонер (mini-split heat pump) власноруч...
Перш ніж братися за такий проект я передивився купу YouTube відео, а найголовніше, прочитав багато коментарів на цю тему.
Виявляється моя ідея не нова, багато людей встановлюють кондиціонери самі, без ліцензій і часто без хороших інструментів.
Мінуси:
- Треба багато нового вивчити
- Жоден виробник не дасть вам гарантію на кондиціонер та його комплектуючі якщо ви самі його ставноите (без ліцензій) *
- Потрібно купувати чи арендувати досить дороге обладнання, або дешеве якщо ви готові на ризик
- Ризик витоку фреону... Це загрожує виходом з ладу кондицінера та серйозними витратами на ремонт чи дозаправку фреоном. При втраті фреону вам не обійтись без друзів контрактників, бо ніхто з компаній не захоче братись за таку роботу.
Плюси:
- Величезна економія
- Гнучкість в проектуванні та установці. Ніхто вам не диктує де має бути встановлений внутрішній чи зовнішній блок, ви самі обираєте виробника/модель.
- Ви отримуєте досить цінні навики та інструменти
Оскільки я арендую квартиру, я зміг встановити кондиціонер так, щоб я міг його легко зняти коли настане час переїжджати. Ніяких дірок в стіні свердлити не довелось, я все зміг прокласти через маленьке сервісне віконце в кладовій яке колись використовувалось для вентиляції (котла?).
В моєму випадку установка кондиціонера з одним внутрішнім блоком на 12000 BTU коштувала б $2950 CAD + tax (~$3,391 CAD Total).
То ж вибір був такий:
- Заплатити майже $3,400 (Total) і мати спокій + гарантію
- Заплатити $1,682 CAD (Total) за кондиціонер + невідомо скільки за інструменти і встановити все самому. Після установки, як бонус я отримую купу інструментів, частину яких зможу застосувати для інших проектів. Ті самі інструменти та нивики я зможу використати для переносу цього ж кондицонера на нове місце.
До того всього, професіонали не хотіли встановлювати внутрішній блок там де я цього хотів із-за складношів. Спеціалісти також відмовлялися встановлювати внутрішній блок там де я хотів бо вони такого ніколи не робили і вважали це не оптимальним місцем.
Один з найбільших мінусів першого варіанту це те що я б залишив кондиціонер власнику будинку. Він мені компенсував би лиш малу частину моїх витрат при переїзді.
Якщо ж я встановлю все сам без сверління дірок в стінах і установки додаткового електричного кабелю, то я зможу цей кондиціонер забрати з собою.
Ось скільки це все коштувало влітку 2023го року, список того що довелось купити (інші інструменти у мене вже були):
Потрібно було зробити кілька дірок в мебелі яку я купив, можна було обійтись і без цього...
Цей набір також підійде для дірок в стінах (гіпсокартон).
Bosch HBSLKIT 7 pc. SpinLOCK Universal Hole Saw Kit
$52.65 $60.53
www.amazon.ca/gp/product/B08FXSF67Q/ref ... UTF8&psc=1
Рем. комплект до професійного манометру (manifold gauge) SMAN 360
(сам апарат мені подарував друг з США, я заплатив за швидку доставку $114)
Fieldpiece RSMANK6 SMAN2/3 Valve and Knob Kit
$33.66
www.amazon.ca/gp/product/B00NBQ7SKK/ref ... UTF8&psc=1
Три шланги, профейсійного рівня.
Один недолік - вони не дуже підходять для глибокого вакууму, мабуть через перфузію(?)
Yellow Jacket 29986 Plus II 1/4" Hose with Compact Ball Valve, 72" (Pack of 3)
$225
www.amazon.ca/gp/product/B0036UK0UQ/ref ... UTF8&psc=1
Ці насадки підійшли до ACDelco ARM601-3
але виявилися досить незручними. Витратив пів години на затягування чотирьох гайок
Neiko 03323A Crowfoot Wrench Set 1/2" and 3/8” Drive, 12 Piece, SAE Crows Foot Wrench Sizes 5/16” to 1”, Chrome-Moly Flare Nut Wrench Set
$81.45 $93.65
www.amazon.ca/gp/product/B000IBEBAG/ref ... UTF8&psc=1
Дуже зручний цифровий ключ, знадобився для інших проектів
ACDelco ARM601-3 3/8-Inch Digital Torque Wrench
$166.30 $191.20
www.amazon.ca/gp/product/B004VYUQI2/ref ... UTF8&psc=1
Адаптер
Без цього адаптеру не вийде під'єднатися до більшості кондиціонерів.
R410A Adapter 5/16" SAE Female Quick Couplers to 1/4" SAE Male Flare, 2 PC 45 Degree Angled Charging Vacuum Adapter, Used for R410a with Thimble Mini Split System, HVAC and Refrigeration Service
$17.99
www.amazon.ca/gp/product/B07F9NXD2D/ref ... UTF8&psc=1
Це не клей, це масло і воно знижує ризик витоку фреону. Підвищує надійсність з'єднань. Без нього ніяк.
Refrigeration Technologies RT201B Nylog Gasket/Thread Sealant, 30 ml (1 Pack)
$26.10
www.amazon.ca/gp/product/B008HOSQQQ/ref ... UTF8&psc=1
Вакуумна помпа, в комплекті з маслом невідомої якості (вирішив не ризикувати і купив те яке всі рекмоендують)
VIVOHOME 110V 1/2 HP 5 CFM Dual Stage Rotary Vane HVAC Air Vacuum Pump with Oil Bottle
$241.44
www.amazon.ca/gp/product/B07LBMNV31/ref ... UTF8&psc=1
Бажано купувати двохступеневу помпу, це може зекономити годин 12.
Те саме якісне масло для вакуумної помпи
Robinair 13203 Premium High Vacuum Pump Oil, Quart (12-Pack)
$26.17
www.amazon.ca/gp/product/B000X1E59S/ref ... UTF8&psc=1
Редуктор для стисненого азоту:
Nitrogen Regulator (400 PSI)
~$146
Аренда на тиждень балон азоту
Nitrogen tank
~$50
На чому серйозно зекономив:
- Fieldpiece sman 360, був подаровний мені американським другом який мене консультував по установці кондиціонера.
Апарат був в досить побитому стані, довелось все перечищати та міняти вентилі (ремпомплект за $33.66).
Тепер він як новенький.
Отже, ремкопмлект: $33.66 + $114 швидка доставка подарованого апарату Fieldpiece sman 360.
Кондиціонер Senville 12000 BTU
$1,682
Senville 12000 BTU Mini Split Air Conditioner - Heat Pump - SENA/12HF
https://senville.ca/12000-btu-mini-spli ... -sena-12hf
Інструменти $1,059 + кондиціонер $1,682 = $2741 уже з податками.
Як бонус я залишаю собі інструменти вартістю в $1,059 + досвід + кондиціонер.
До і під час установки я консультувався з професійним і ліцензованим HVAC спеціалістом з 7+ річним досвідом в США.
Все купили, кондиціонер доставили, поїхали!
Обираємо місце і встановлюємо зовнішній блок.
Зовнішній блок я вирішив встановити на балконі поряд з тим місцем де колись було технічне віконце для вентиляції котла (?). Від вікна залишилась сама заглушка в якій легко просвердлити дірку і протягнути лінію. При виборі місця установки важливо дотримуватись специфікацій вказаних виробником. В моєму випадку місця вистачало між зовнішнім блоком та стіною, перед блоком та з боків теж не було перешкод. Перед тим як замовляти сам кондиціонер ми виміряли точну довжину труб. У нас вийшло приблизно 14 футів, що давало мінімальний запас. Мінімальна довжина труб яку можна було обрати при замовленні 16 футів. Чим коротші труби, тим ефективніше працюватиме кондиціонер. Якщо замовляєте довші труби, необхідно буде дозаправляти кондиціонер фреоном (R410A) якого у мене не було.
Щоб купити фреон потрібна ліцензія. Для дозаправки фреону потрібно докупити спеціальну вагу. Коротше мені це було непотрібно...
Я вирішив на це все не витрачати час та гроші і обійшовся найкротшим комплектом. Зовнішній блок уже заправлений фреоном.
Звісно ж ця штука велика, але вона надзвичайно тиха. В комплеткі також є резинові "ноги" на які ми поставили зовнішній блок. До балкону нічого не прикручували, стоїть надійно під своєю вагою і власнику будинку не доведеться пояснювати що це за діри (і платити за них) при переїзді.
При виборі місця обов'язково потрібно перечитати рекомендації в документації до кондиціонера.
Одним з ДУЖЕ важливих моментів є дренаж води з кондиціонера. Тобто прокладати труби потрібно так, щоб з внутрішнього блока труби були під постійним нахилом вниз. Перегинати труби під 90 градусів теж неможна. Тобот є умови, їх потрібн ообов'язково вивчити і якщо потрібно передитивтися сотню відео на YouTube, таким чином ви зекономите час та гроші.
Встановлюємо внутрішній блок...
Ми зробили всю розмітку користуючись монтажною пластиною на яку вішається сам внутрішній блок.
Внутрішній блок вирішили встановити на кухні подалі від плити (протилежна стіна), пів метра від технічого віконця через який можна провести труби.
Цю бандуру довелося встановлювати прямо над коробом дверей кладовки, жоден спеціаліст такого робити не буде бо будь який короб додає мороки та зменшує відстань від вхідного отвору блоку до стелі. В моєму випадку я вписався в дозволені межі в 6 з хвостиком сантиметрів.
Про живлення.
Кондиціонер потребує 240 вольт. Де їх взяти? У мене був потужний трансформатор на 4кВт який перетворює 120 на 240. З усіма втратами на вході трансформатора споживання не перевищує 12 Ампер, що в межах допустимого (запобіжники у нас всюди 120в 15А).
Отже, трансформатор в кладовці включений в розетку 120, з нього дріт виходить в хорошій ізоляції на вулицію разом з трубами в зовнішній блок. Все безпечно і надійно.
Якщо немає мождивості отримати 240 вольт, можна просто купити дешевший і менш ефективний кондиціонер якому достатньо 120 вольт (підходить звичайна заземлена розетка на окремомоу запобіжнику 15А).
Обережно протягуємо труби.
Мідні труби змотані і розмотувати їх потрібно дуже обережно, так як це написано в книжці по установці. Якщо у вас немає спеціального існтрументу для прокладки мідних кондиціонерних труб, то будьте дуже обережні. Кожен кут, кожен вигин може перетиснути, чи пром'яти трубу.
Ми уникали гострих кутів. У нас навіть жоного кута в 90° не було, все дуже плавно і обережно. Цей етап забрав не мало часу але воно того варте.
Новий клмплект труб коштував би $115 + tax якщо б ми допустили помулку і щось ушкодили б.
Заглушки з мідних труб не знімали поки не не були готові все під'єднювати, щоб всередину не потрапило повітря з вологою та пилом.
В труби закачаний інернтий газ, при зйомі заглушок був шум.
Перевірка інструментів.
Перед підключенням труб обов'язково потрібно перевірити чи все в робочому стані.
Компрессор:
Залив масло до необхідного рівня, не відкриваючи заглушки включив і перевірив чи він працює.
Манометр:
Мій новий-старий Fieldpiece 360 мав видимий бруд всередині гермоблока. Я по інструкції промив його ізопропіловим спиртом 99.9% (MG Chemicals 824-1L).
Спирт повинен бути саме 99.9%, взагалі без домішок.
Після промивки апарату я замінив крани з клапанами які йшли в ремкомплекті. Самі прокладки на клапанах щедро змазав силіконовою змазкою (3M 08946 Clear Silicone Paste).
На фото новий і старий клапани:
Перевірка та підготовка манометра, шлангів та компресора.
Після 12 годин просушки я підключив резинові шланги до манометра і закрив на них крани. Всі з'єднання на манометрі я покрив Nylog для надійності. Скляне віконце щедро промазав силіконовою змазкою (3M 08946 Clear Silicone Paste) для глибшого вакууму, так рекомендували спеціалісти.
Середній шланг (жовтий) підключив до вакууму, всі крани на шлангах та манометрі перекриті.
Починаємо викачувати повітря з включеного апарату (всі крани в закритому положенні):
- Включив вакуумну помпу
- Відрив кран на жовтому шлангу (зі сторони помпи)
- Чекаю поки апарат автоматично переключиться в режим вимірювання вакууму в мікронах ртутного стовпчика (microns) і залишаю на 20 хвилин.
- Через 20 хвилин відкриваю обидва вентилі на манометрі (лівий червоний та правий синій) і залишаю це діло на годин 6-12.
Час викачування і просушки маонемтра залежить від його стану, стану з'єднань та шлангів. В моєму випадку при перекриванні вакууму, мікрони повзли догори і зупинялися на 1150 мікрон. Це говорить про витік, або про наявність речовин які випаровуються в глибокому вакуумі. Якщо причина в речовинах то потрібно дати системі більше часу. Весь цей час компресор працював.
Через годин 6 перевіряю вакуум:
- На манометрі 75 мікрон, дуже добре. Перекриваю кран на жовтому шлангу (вакуум) не вимикаючи сам компресор.
- Спостерігаю як вакуум різко повзе до гори з 75 мікрон до 250 за 10 секунд. Далі дельта складала 150-120 мікрон на хвилину. Підозрюю ту маленьку вм'ятинку на правому (червоному) порті. В даному випадку я ним і так користуватися не буду. То ж я перекрив правий червоний вентиль повністю. Шланг залишив підключеним.
- Знову відкриваю кран на жовтому шлангу і чекаю коли вакуум впаде до 75-85 мікрон.
- 75 мікрон, закриваю кран на жовтому шлангу і спостерігаю стабільну дельту в 35-50 мікрон на хвилину. Це значить що за 10 хвилин вакуум не перевищить 600-700 мікрон. Те що треба.
- Вимикаю помпу. Манометр і помпа готові до роботи. Залишаю все підключеним як є.
Підготовка Кондиціонера
Підлючаємо мідні труби (з проводкою/дротами все просто, описувати не буду):
- Припідняв від стіни встановлений внутрішній блок щоб був доступ до труб
- Зняв заглушки з мідних труб біля внутрішнього блоку.
- Промазав Nylog всі з'єднання
- Затягнув гайки до вказаного в інструкції зусилля (важливо не перетягнути)
- Повторив те саме з зовнішнім блоком.
Перевірка інструментів та ліній (труб) під тиском азоту.
Готуємо манометр зі шлангами:
- Переконався що кран на редукторі в закритому положенні (вільний хід вентиля)
- На пару градусів відкрутив кран на балоні з азотом, тиск на вході редуктора 2000 psi
- Почав обережно відкривати кран редуктора щоб продути його від можливих забруднень.
- Закрив редуктор після того як випустив трохи азоту
- Від'єднав жовтий шланг з закритим краном на кінці від помпи і приєднав його до редуктора на балоні з азотом.
- Відкрив кран на жовтому шлангу
- Повільно відкрив кран на редукторі, запускаємо азот в манометр до 100 PSI на лівому синьому вентилі (правий червони йвентиль закритий).
- При досягненні 100 PSI в манометрі закрив редкутор
- Відкрив кран на лівому синьому шлангу та ослабив з'єднання на виході шланга
- Привідкрив лівий синій вентиль на манометрі щоб випустити трохи азоту з манометра
- Закрив кран на синьому шлангу (low side).
Перевіряємо кондиціонер під тиском азоту.
Спершу бажано перевірити чи всі з'єднання витримають хоча б 200 PSI (для кондиціонерів з фреоном типу R410A, для інших зовсім інші тиски).
Фінальна перевірку потрібно робити під мінімальним тиском який вказаний на табличці кондиціонера. В моєму випадку мінімальний робочий тиск 325 PSI, я вирішив обмежитись 300 PSI).
- Відкручую заглушку сервісного порта на зовнішньому блоці
- Приєдную до сервісного порта жовтий шланг. Важливо затягнути руками міцно, щоб стержень шланга натиснув на клапан сервісного порта та відкрив його (перевіримо це пізніше)
- Відкриваю редуктор азоту, закачую в манометр і жовтий шланг (кондиціонер при цьому відрізаний від манометра закритим краном на кінці жовтого шлангу) 200 PSI, при досягненні тиску закриваю редуктор
- Відкриваю кран на синьому шлангу та спостерігаю падіння тиску на манометрі. Значить клапан на сервісному порті відкритий
- Відкриваю редуктор азоту та закачую систему до 200 PSI
- Через годину перевіряю чи не впав тиск. Тиск може зростати чи падати якщо за час тесту температура повітря змінилась. Для компенсації температурних коливань користуюсь калькулятором онлайн.
- Тиск не впав то ж я перекриваю кран на жовтому шлангу, від'єдную його від редуктора
- Частково відкриваю кран на жовтому шлангу щоб випустити весь азот в повітря, доти доки на манометрі не буде 0 PSI.
- Приєдную жовтий шланг до вакуумної поми, перекриваю його та вмикаю помпу.
Викачуємо вакуум у всій системі. Перевіряємо чи тримається вакуум, чи нічого не протікає.
- Помпа включена, відкриваю кран на жовтому шлангу і залишаю на 12 годин (на ніч). На ранок в системі має бути глибокий вакуум, 75-100 мікрон. Таким чином з усієї системи труб і манометра буде викачані всі гази та волога.
- Перевіряю вакуум: 57 мікрон
- Перекриваю кран на жовтому шлангу не вимикаючи помпу
- Спостерігаю як мікрони повільно повзуть в гору до 200 мікрон, після 250 мікрон дельта коливається в межах 20-35 мікрон/хв
- Вимикаю помпу
- Залишаю на 3 години: на манометрі 524 мікрони ртутного стовбчика, дельта впала до 8-11 мікрон/хв. Інструмент не ідеальний, скоріш за все шланги чи сам манометр трохи пропускають вакуум. Шланги і манометр не розраховані на глибокий вакуум на протязі годин. По документах sman 360 необхідно відкачати до 500 мікрон та витримати вакуум нижче 1000 мікрон на протязі 10 хвилин. Скоріш за все що з'єднання в трубах кондиціонера надійні.
Знову закачуємо азот в систему (фінальна перевірка тиском та просушка).
- Жовтий шланг з закритим краном приєдную до редуктора азоту та відкриваю кран на шлангу
- Відкриваю балон з азотом
- Обережно і повільно відкриваю редуктор і одночасно спостерігаю за показниками манометра на редукторі та Sman 360 доки тиск не досягне 300 PSI
- Швидко закриваю кран на жовтому шлангу і тоді перекриваю редуктор, після того балон з азотом.
- Перекриваю лівий синій (low side) вентиль на Sman 360 щоб уникнути витоку азоту з самого прибору чи жовтого шлангу
- Перевіряю всі з'єднання на наявність бульбашок мильним водянми розчином. Все добре нічого не протікає.
- Залишаю на 24 години всю систему під тиском в 300 PSI, записую температуру повітря та остаточний тиск в системі через 10 хвилин (вийшло 24°C та 301.2 PSI)
- Через 24 години перераховую на калькуляторі який повинен бути тиск. У мене вийшло на 0.3 PSI менше ніж мало бути що в межах похибки вимірювань. У нас досить сильно тоді плавала температура повітря, то ж точно дізнатися температуру азоту у всій системі на момент вимірювання було неможливо.
УРА! Система пройшла перевірку тиском.
Тепер залишилось знову викачати вакуум, після чого можна запускати фреон в систему.
Знову викачуємо вакуум:
- Відкрив лівий синій вентиль на манометрі
- Відкрив кран на жовтому шлангу і випустив весь азот в атмосферу до 0 PSI на манометрі
- Приєднав жовтий шланг до вакуума, закрив кран на ньому
- Включив вакуум, відкрив кран на жовтому шлангу
- Залишив на кілька годин доки в системі не було 81 мікрон.
- Закрив кран на синьому шлангу біля сервісного порта кондиціонера
- Перекрив лівий синій кран на манометрі
- Закрив кран на жовтому шлангу, виключив помпу
Тепер весь кондиціонер під вакуумом і готовий до запуску.
- Відкручую обидві кришки кранів на зовнішньмоу блоці
- На одну чверть оберта відкриваю кран товстої труби (suction) на 3-5 секунд і знову закриваю. Чую як фреон попав в труби. Система більше не під вакуумом і готова до від'єднання синього шлангу від сервісного порта. Краще з сервісного порта вийде трохи фреону, ніж в кондиціонер попаде повітря через цей порт в момент від'єднання синього шлангу.
- Перевіряю всі з'єднання на наявність бульбашок мильним водянми розчином. Все добре нічого не протікає.
- Відєднюю синій шланг від сервісного порта, в процесі виходить трохи фреону з шлангу манометра (це нормально)
- Повністю відкриваю обидва крани на кондиціонері шестигранником
- Промазую Nylog всі три кришки (сервісний порт та обидва крани) та закручую без надмірного зусилля
- Вмикаю трансформатор
- Пультом вмикаю кондиціонер на охолодження ііііііііі ВСЕ ПРАЦЮЄ!
*Про гаранітю.
Ціна встановленого кондиціонера вартістю в $2,299 + tax (та сама модель, тільки два внутрішніх блока 18000 BTU) коштувала б мені $5,700 + tax.
В такому випадку гарантія не має сенсу взагалі, оскільки у випадку виходу з ладу одного з компонентів зовнішнього блоку я можу купити один зовнішній блок приблизно за $1100. Ще менше я б витратив у випадку виходу з ладу одного чи обох внутрішніх блоків. Тобто, маючи інструменти я міг би купити майже 3 таких повних комплекти за ціною роботи професіоналів та їх гарантії.
Про роботу професіоналів.
Це не стосуєтсья всіх, всі роблять свою роботу по різному.
Але я за цей час за багатьма поспілкувався і мало хто робить tripple evacuation і витримують добу при перевірці тиском.
Не всі професіонали користуютсья цифровими манометрами. Не всі професіонали перевіряють систему вакуумом з точністю до мікронів.
Загалом на всі тести та підготовку у мене пішло більше двох діб і це при тому що я користувався надійним і дорогим обладнанням.
Якщо б у мене були дешеві шланги чи дешевий манометр, та сама перевірка вакуумом могла б зайняти значно більше часу. А може було б зовсім неможливою через ненадійні з'єднання (дуже часті коментарі на амазоні та форумах спеців).
Я ж точно знаю що ніде ніяких кутів не зрізав і простих рішень не шукав.
Пройшов рівно рік з установки, кондиціонер прекрасно працює. Ми зекономили гроші взимку на опаленні, це досить ефективна термопомпа.
Однієї голови вистачило для опалювання всієї квартири (5 1/5). Однієї голови достатньо для підтримки ДУЖЕ комвортної температури у всій квартирі. Кондиціонер надзвичайно тихий.
Це більш менш чорновий варіант, можливі дрібні помилки...
Встановлюємо Mini-Split власноруч (Senville)
Модератор: smisha
- Alex Diamantopulo
- Administrator
- Дякував (ла): 622 рази
- Подякували: 268 разів
- Контактна інформація:
- Alex Diamantopulo
- Administrator
- Дякував (ла): 622 рази
- Подякували: 268 разів
- Контактна інформація:
---зарезервований пост----
Будь ласка, прошу поправити мене якщо я допустив десь помилку, особливо якщо ви професіонал
Будь ласка, прошу поправити мене якщо я допустив десь помилку, особливо якщо ви професіонал
---
- San-Frankivsko
- VIP
- Дякував (ла): 256 разів
- Подякували: 538 разів
Alex Diamantopulo писав: ↑24 червня 2024, 04:52Будь ласка, прошу поправити мене якщо я допустив десь помилку
слово "менше" пишеться без м'якого знака...
Я це запам'ятав на все своє життя, бо зробив таку помилку в першому в моєму житті екзамені з української мови. Якщо не помиляюсь, то це був п'ятий клас.... Це була єдина помилка в моєму диктанті. В результаті чого я отримав оцінку "4", а не "5"... це мене тоді дуже засмутило...
Українець не той, у кого батьки українці...
а той, у кого діти українці!...
"РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ" - збірка від Комітету допомоги Україні (Монреаль)
а той, у кого діти українці!...
"РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ" - збірка від Комітету допомоги Україні (Монреаль)