Відроджуємо традиції – печемо
"миколайчики"!
На заході України до Дня Святого Миколая(19 грудня) прийнято було випікати особливе печиво "миколайчики" і класти його малятам під подушки.
Раніше по селах ходили молоді гурти на чолі з вбраним Святим Миколаєм та роздавали слухняним дітям печиво, а неслухняним спершу показували лозину, а потім, змилостившись, таки дарували пряник. У містах батьки самі клали малюкам уночі під подушку «миколайця». Пізніше цей звичай поширився і на дорослих, особливо популярний він серед молоді. Хлопці та дівчата й нині обмінюються пам’ятними дрібничками і «миколайцями».
Вважалося, що Миколай випікає для діток зірочки, які в його мішку стають схожими на нього.Випікали "миколайчики" й у формі зірки, сонечка, півмісяця, янголів, а також півників, коників.Зараз «миколайчик» – пряник із медом, прикрашений білковою глазур’ю.Але прикрашання глазур’ю виникло вже в сучасності, адже раніше фарбували печиво замішаними на борошні й воді природними барвниками.
Цікаво, що День Святого Миколая припадає на Різдвяний піст. А от тісто для «миколайчиків» не пісне – із яйцями та сметаною. Річ у тому, що випічку давали дітям, дорослі її не куштували, а для малечі робили послаблення посту.
"Миколайчики" Дарії Цвєк
Для тіста:
борошно — 600 г;
маргарин — 150 г;
цукор — 200 г;
яйця — 2 шт.;
яєчні жовтки — 2 шт.;
рідкий мед — 150 г;
мелена кориця — 0,5 чайної ложки;
гвоздика — 0,5 чайної ложки;
сода — 1 чайна ложка;
сметана — 2 столові ложки.
Для глазурі:
цукрова пудра — 1 склянка;
яєчний білок — 1 шт.;
лимонний сік — 0,5 чайної ложки.
Просіваємо борошно, додаємо туди соду і натертий маргарин, перемішуємо. Вкидаємо яйця, жовтки, сметану, цукор, корицю, гвоздику та мед, замішуємо тісто і залишаємо його в холодильнику на цілу ніч. А вже вранці розкачаємо тісто до товщини 0,5 см і сформуємо з нього майбутніх миколайчиків.
Деко змастимо олією . Покладемо на нього змащені збитим яйцем коржики і випікатимемо за температури 180°C, аж поки вони не стануть золотистими.
15-20 хвилин при T= 350F
Тим часом приготуємо глазур: гарненько зіб'ємо білок, поступово всипаючи до утвореної піни цукрову пудру та додаючи лимонний сік.
Як тільки миколайчики спечуться і трохи охолонуть, покриємо їх глазур'ю.
P.S. Тісто добре зберігається вхолодильнику.Иожно його приготувати раніше,а напередодні свята залишиться ьілбкт випекти
Лідія Артюх «Традиційна українська кухня у народному календарі»:
ІНГРЕДІЄНТИ:
Борошно — ½ кг
Мед — 250 г
Цукор — 100 г
Маргарин — 100 г
Мелені прянощі (кориця, чорний перець, червоний перець, імбир) — 20 г
Сода — 5 г
Горілка — 50 г
Сіль — до смаку
М’ята — кілька гілочок
Духмяний перець — 5 зерен
Гвоздика — 5 шт
ПРИГОТУВАННЯ:
На водяній бані приготуйте сироп: змішайте склянку води та півсклянки цукру, покладіть гілочку м’яти. Проваріть сироп, охолодіть, викладіть м’яту, введіть 250 г меду, півчайної ложки соди і збивайте все разом до однорідної маси, додаючи поступово маргарин — 100 г, півкіло пересіяного борошна, 20 г мелених прянощів — кориця, чорний перець, червоний перець, імбир, 10 зекрен коріандру та 50 г горілки. Злегка присоліть. Коли тісто почне «плисти», тобто стане м’яким, накрити рушником, щоб не пересихало, і дати відстоятись у холодному місці півгодини.
Відстояне тісто розділити на шматки, розкататаи коржі завтовшки у палець, вирізати бляшаними формами «миколайчики» та викласти на деко, притрушене борошном чи крохмалем. Випікати у гарячій духовці, стежачи, щоб не перепеклись. Готові миколайчики посипати цукровою пудрою або помастити медом.